Jesus i hverdagen

Dette oplæg handler om en af IMU’s målsætninger og er en del af serien “IMU’s mål”. I kommer til at samtale om, hvordan dette mål kan blive til konkret virkelighed i jeres eget liv og jeres lokale fællesskab.

Forfatter: Filip Bangura Fyhn
Varighed: 60 minutter
Aldersgruppe: 17-30+

Forberedelse

I kan med fordel se denne video, inden I mødes. Her forklarer ungdomskonsulent Peter Kiel Bjørnholt Jensen IMU’s fokus, som ligger til grund for målsætningerne (Den her er super god at have med, men kunne godt trænge til en genoptagning).

Indledning

Det bedste for mennesker er at tro på Jesus. Kender vi Jesus og er kendt af ham, så præger det hele vores liv. Det vil have konkret betydning for, hvordan vi lever og prioriterer. Trospraksis betegner, i bred forstand, hvordan troen kan komme til udtryk i vores liv. Kristne tror på, at dette arbejde sker bevidst og ubevidst. Ubevist bruger Helligånden mennesker, selvom de ikke selv er registrere at de bliver brugt. Hellig ånden kan gøre os bevist om og opmuntrer til at gøre konkrete ting, eller ændre på den livs praksis vi har. Denne inspiration kan komme mange steder fra og derfor er det en god ting at overveje, hvordan jeres tro kommer til udtryk og opmuntrer hinanden til at se nye muligheder og støtte i at føre dem ud. Ikke fordi at kristen tro på den måde bliver noget jeg skal kan skabe, men fordi det styrker min relation til Jesus og det er det bedste for mig og de mennesker der er omkring mig.

Kan det ses på et menneske om det tror på Jesus?

Bøn

”Hvilken gud er som du, der tilgiver skyld og bærer over med synd hos den rest, du ejer? Du, som ikke bliver ved at være vred, men holder af at vise godhed; han viser os atter barmhjertighed og træder al vor skyld under fode. Du kaster alle vore synder i havets dyb! Du viser troskab mod Jakob, og trofasthed mod Abraham, sådan som du tilsvor vore fædre i gamle dage.” Mikas bog 7, 18-20.

Brug lidt tid på at snakke om versene. Hvad opmuntrer dig og hvad gør dig nysgerrig?

Vær fælles i bøn til Gud, på den måde i har lyst til. Tak for Jesus, bed for hinanden og for at Helligånden må guide jeres samtale. Hvis i har mod på det, så bed for hver enkelt. Bed om at snakke ud fra dette oplæg må blive til opmuntring til konkret og livsnær trospraksis og at i må lære hinanden og Jesus bedre at kende gennem jeres snak.

Hoveddel

Grundstenen i IMU er: “Kristus lever for mig, i mig, gennem mig”. At Jesus lever er fundamentet for kristen tro. At være kristen handler ikke først og fremmest om at vide en masse om Bibelen, at kunne redegøre fyldestgørende for den kristne troslære eller noget i samme dur. Det handler om at have en relation med vores levende Herre.

Læs følgende tekster sammen:

  • “Jeg lever ikke mere selv, men Kristus lever i mig, og mit liv her på jorden lever jeg i troen på Guds søn, der elskede mig og gav sig selv hen for mig.” (Gal 2,20)
  • “Kristus Jesus er død, ja endnu mere, han er opstået og sidder ved Guds højre hånd og går i forbøn for os.” (Rom 8,34)
  • “Han er Guds herligheds glans og hans væsens udtrykte billede, og han bærer alt med sit mægtige ord. Da han havde skaffet renselse for vore synder, tog han sæde ved den Højestes højre hånd i det høje, og han er blevet så meget mægtigere end englene, som det navn, han har arvet, overgår deres.” (Hebr 1,3-4)
  1. Betyder det noget for dig om Jesus lever eller ej?
  2. Hvordan oplever du, at din tro kommer til udtryk i dit liv?

Gud siger selv at det ikke er godt for et menneske at være selv (1. mosebog 2, 18). Vi er skabt til at være i relation, både til andre mennesker og til Gud. Det er en del af den natur vi er skabt med.

  1. Hvad kendetegner en god relation? Lav en liste, hvor i hver i sær biddrager med et nyt punkt.
  2. Hvad kendetegner en dårlig relation? Lav igen en liste.

Troen på Jesus sætter os i en relation til ham. Det er tydeligt at Jesus ønsker fællesskab med alle mennesker (Åb, 3, 20). En kristens relation til Jesus er en særlig relation, der både indeholder ligheder og forskelle på de relationer vi har til mennesker. Tid og nærvær er en vigtig faktor i alle relationer, også relationen til Jesus. Dem vi bruger tid med fylder i vores bevidsthed og samvær styrker vores oplevelse af at være fælles og give en større oplevelse af at vi kender hinanden. Relationer svækkes, hvis vi ikke bruger tid sammen. Den forsvinder ikke, men vi kan glemme den og blive ligegyldige over for relationen eller den anden.

  1. Nævn en oplevelse fra dit eget eller en du har hørt om, hvor er relation gik i stykker. Hvad gik galt?

Vi mennesker kan godt glemme hinanden. Jesus glemmer aldrig dig, uanset hvad. Jesus rækker altid ud og ønsker fællesskab med dig. Ikke for Jesu egen skyld, men for din skyld, fordi det er det bedste for dig. Jesus ønsker det bedste for alle mennesker også dem der ikke kender ham endnu. Jesus ønsker en relation til dem og han ønsker at bruge dig, til at vise hvordan den relation kan se ud.

  1. Hvad er det bedste ved din relation(tro) på Jesus?
  2. Hvilken forskel ville det i et menneskes liv, hvis det begyndte at tro på Jesus?

Afslutning

Oplægget her handler om IMU’s målsætning: ”Vi vil opmuntre til konkret og livsnær trospraksis, fordi kristen tro er at leve med Jesus i hverdagen.”

Formålet med målet, er at det skal blive virkelighed og det tror vi på at det kan, både i den enkeltes liv og det fællesskab du er en del af. Vi vil gerne opmuntrer, men for at det virkelig gør en forskel, skal i selv vælge det til og tilpasser det til jeres kontekst.

Derfor skal I nu bruge resten af tiden på at arbejde med de to følgende spørgsmål. Skriv jeres tanker og ideer ned, og snak også om, hvem, der skal rykkes i, og hvad der skal gøres, for at de kan blive til virkelighed.

  1. Hvad står i vejen for, at unge i jeres fællesskab kan få og have en personlig og levende relation med Jesus?
  2. Hvordan kan jeres fællesskab konkret styrke den enkeltes relation med Jesus, så det med troen ikke kun er noget én gang i ugen, men bliver til liv for den enkelte?

Husk at en sand relation aldrig bygger på tvang! Mennesker kan ikke tvinges ind i en relation med Jesus, og det ønsker Gud heller ikke. Jesus-tro er relation, og den skabes ikke af mennesker, hverken af en selv eller af andre, men ved at Helligånden griber ind og gør et under i den enkelte. Bed ham om at gøre underet hos andre og hos jer selv.