At vokse i kærlighed

Dette oplæg er en del af serien “Vokseværk”. I kommer til at fokusere på kærligheden, og hvilken betydning den har mellem mennesker. Ef 3,14-4,16 danner rammen for en samtale, hvor det er meningen, at I bringer jer selv i spil.

Forfatter: Unavngiven
I serien: Vokseværk
Varighed: 45 minutter
Aldersgruppe: 13-30+

Forberedelse

I kan med fordel have læst Ef 3,14-4,16 på forhånd.

Indledning

Et gammelt ordsprog lyder således: “At elske er at leve!”, men de fleste har nok kun forstået det i forhold til kærlighedsrelationen mellem mand og kvinde. Man kan dog godt udvide forståelsen, så det kommer til at handle om kærligheden i det hele taget.

Kærligheden er at sætte sig selv til side for et andet menneske, og det bedste eksempel på dette giver Kristus os med sig selv. Han gav sig selv hen, for at hele verden skulle frelses. Han gjorde det af kærlighed (jf. Joh 3,16).

At elske er at give afkald, at se den anden før sig selv. Der er dagligt situationer, hvor vi bliver stillet over for valget mellem at vælge os selv eller vor næste. I dette oplæg kommer I til at zoome ind på dette emne.

Tag en runde og snak om disse to spørgsmål: Hvilken slags mennesker er du mest tilbøjelig til at undgå i sociale situationer? Hvilke vaner hos andre mennesker irriterer dig mest?

Bøn

“Så bliver da tro, håb, kærlighed, disse tre. Men størst af dem er kærligheden.” (1 Kor 13,13)

Læs hele 1 Kor 13 højt sammen. Sæt jeres egne navne ind i stedet for “kærligheden” i vers 4-8, mens I læser det. Tal om, hvordan det føles og responder i bøn.

Bed Helligånden om, at I må være frimodige og turde sige de ting, som I hver især sidder med. Bed også om overbærenhed og lydhørhed, selvom I måske ikke er enige i alt, hvad der bliver sagt.

Slut samlingen af med at takke Gud og bede ham om, at kærligheden må vokse iblandt jer.

Hoveddel

Del 1: Definer “at gro i kærlighed”

Prøv at opsummere i få ord, hvordan man gror i kærlighed ud fra Ef 3,14-4,16. Der kan være noget i teksten, som I undrer jer over. Brug gerne lidt tid på at snakke om disse ting også.

Del 2: Drøftelse af spørgsmål

Zoom nu ind på Ef 4,2 og snak om nedenstående spørgsmål:

Ydmyghed:

  • Hvor i samfundet bliver dette betragtet som en svaghed?
  • Hvordan praktiserer man konkret ydmyghed som en kristen dyd?

Mildhed:

  • Hvad betyder det at være mild, og hvornår synes du, at det er sværest at være mild?
  • Hvad er forskellen på at være mild og slap?

Tålmodighed:

  • Hvorfor kan det være svært at vise tålmodighed overfor andre?

Overbærenhed:

  • Læs Matt 7,1-5 og snak om, hvad overbærenhed betyder i forhold til Jesu ord her.
  • Hvornår har du sidst båret over med et andet menneske?

Del 3: Anvendelse

Lav en liste over ting I burde gøre – og de ting I skal undgå, når I møder mennesker søndag formiddag i kirken. Hvor sætter du dig? Hvem taler du med? Hvem skal du særligt have øje for? osv. osv.

Lav den samme liste for mennesker I møder uden for kirken. Det kunne være personer i din familie, din opgang eller på din arbejdsplads.

Tag evt. listerne frem næste gang I mødes og snak om, hvordan det går med at gøre, som I har skrevet ned.