Hvad er kærlighed?

Kærlighed kan være en svær ting at sætte ord på, for hvad skal der til for at føle sig elsket og hvad fører kærligheden egentlig med sig? Er det den samme kærlighed man føler til sine venner som til sit kæledyr eller sin computer? Spørgsmål som disse, vil oplægget åbne for.

Forfatter: Amalie Haarh
Varighed: 60 minutter
Aldersgruppe: 17-25

Forberedelse

I oplægget skal I forholde jer til denne artikel. Som forberedelse kan alle læse artiklen hjemmefra, eller sammen aften, hvis man synes tiden er til det. Men da artiklen godt kan tage lidt tid at læse, kunne man alternativt som ansvarlig for aftenen udvælge dele af den, som man kunne læse sammen på aftenen.

Hvis man skal læse artiklen sammen på aftenen, kan det være en fordel at printe den ud.

Derudover skal der være noget at skrive på og med, hvis man vil lave en brainstorm på papir. 

Bøn

Dette oplæg er for alle uanset tro og overbevisning, I kan derfor i gruppen overveje om I ønsker at bede sammen og derfor er bøn ikke et punkt man behøver at inddrage, hvis det virker unaturligt. Som kristne synes vi at det er vigtigt at have Gud med og derfor beder vi til ham. Derfor vil vi gerne opfordre jer til at prøve at bede om at Gud må være med og at I må være ærlige over for hinanden og lytte til hvad I hver især har at sige under samtalen. 

Hoveddel

2 minutters brainstorm

For at blive lidt klogere på hinandens holdninger, uden at skulle formulere sig foran alle de andre i gruppen, vil vi nu bruge 2 minutter på at den enkelte skriver ned hvad vedkommende tænker på, når personen hører ordet kærlighed og hvad kærlighed er for den enkelte. Det kan være alt fra hvad det er kemisk set, til hvad det har af betydning i hverdagen. Bagefter kan man snakke om det og tage en runde hvor man deler lidt af hvad man har tænkt. Et alternativ kunne være at man samler alle sedler i en bunke, hvorefter de bliver læst op, sådan at man ikke ved hvem der har skrevet hvad.

Refleksion over emnet:

Kærlighed er et vidt begreb og dækker over kærlighed til andre, til sig selv, til en ting eller et begreb, såsom sandheden. Det er en stærk følelse, som kan få mennesker til at føle sig i live, men samtidig kan kærlighed få folk til at gå i døden for dem de elsker.

Hos forældre er det tydeligt at kærlighed kan gøre blind, når man ser at forældre gang på gang bærer over med deres børn. Forældre er ikke altid moralske når der kommer til deres børn fordi de elsker dem. Samtidigt er det imod menneskets natur at ønske at binde sig til andre mennesker, da det kan stille den enkelte svagere. En mor vil gøre alt for sit barn, selv om det kan være skadeligt for hende og sætte sine behov i anden række.

  • Hvordan kan det påvirke et menneske at mærke kærlighed? 
  • Hvordan kan man overse andres handlinger som en konsekvens af kærligheden? 
  • Hvordan hænger det sammen med at vi som mennesker er egoistiske, og hvad siger det om kærligheden?

Kærlighed er en voldsom følelse, som er i stand til at forandre virkeligheden, dog bruger vi alligevel vendinger som ”Jeg elsker dig for at du henter mig mad” eller ”Du er den mest fantastiske, når du hjælper mig med den her opgave”. Her bliver der brug meget store ord som elsker og fantastiske i sammenhænge, hvor det måske ikke har været tilfældet.

  • Hvad gør det ved de ting vi virkelig elsker at vi bruger ordet i andre sammenhænge?
  • Hvis man elsker nogen for en speciel handling, er det så en kærlighed til mennesket eller ting handlingen og hvordan påvirker det at få det fortalt?

Kærlighed er noget som alle mennesker kan forholde sig til, da man på forskelligvis har oplevet den. Kærlighed kan få rationelle mennesker til at opgive fornuft, selv uden at tænke over det.

  • Overvej sammen i gruppen hvordan man kan stræbe efter kærlighed og om det er noget I gør i jeres liv – hvordan?

Forskellige syn på kærligheden:

I følgende artikel fra videnskab.dk, kan man læse om forskellige syn på hvad kærlighed er:

https://videnskab.dk/kultur-samfund/man-skal-ikke-gore-sig-fortjent-til-kaerlighed.

Der nævnes at man af kærlighed er overbærende og ikke hænger sig i svigt. At man er klar til at tilgive for at bevare relationen. Det gør at kærligheden bliver verdensløs og at man ikke skal kæmpe for at opnå andres kærlighed. 

  • Hvad betyder det for den enkelte, at man ikke kan gøre sig fortjent til kærligheden fra andre?

I afsnittet ”enhver kan elske” beskrives kærligheden som en form for identitetsdannelse, som man vokser og navigerer i. Der beskrives at en andens accept kan gøre verden tryggere. Kærligheden beskrives som en oplevelse, hvor andre bliver vigtigere end én selv og grænser mellem os selv og verden udviskes. Dette kan ske både i sorg og i lidenskab, dermed kan kærligheden være en del både opture og nedture.

  • Tal sammen om hvordan kærligheden kan være med til at skabe tryghed og hvorfor den er vigtig.
  • Hvordan tager kærligheden for i vores opture og nedture og hvad betyder det for os at vi har kærlighed til andre mennesker?

Biblen om kærlighed:

Ud over at vi har vores eget syn på kærligheden, har biblen tilsvarende noget at sige om kærlighed. Derfor vil vi sammen i gruppen læse nogle vers fra romerbrevet:

”Da vi nu er blevet gjort retfærdige af tro, har vi fred med Gud ved vor Herre Jesus Kristus. Ved ham har vi i troen fået adgang til den nåde, som vi står i, og vi er stolte af håbet om Guds herlighed. Og ikke alene det; vi er også stolte af vore trængsler, fordi vi ved, at trængslen skaber udholdende, udholdenheden fasthed, og fastheden håb. Og det håb gør ikke til skamme, for Guds kærlighed er udgydt i vore hjerter ved Helligånden, som er givet os. For mens vi endnu var svage, døde Kristus for ugudelige, da tiden var inde. Der er næppe nogen, som vil gå i døden for en retfærdig; måske vil man vove livet for en, som er god; men Gud viser sin kærlighed til os, ved at Kristus døde for os, mens vi endnu var syndere. Så meget mere skal vi, der nu er blevet gjort retfærdige i kraft af hans blod, ved ham frelses for vreden. For mens vi endnu var hans fjender, blev vi forligt med Gud, ved at hans søn døde; så skal vi se meget mere, når vi er forligt med Gud, frelses, ved at han lever. Og ikke alene det, vi har også vores stolthed i Gud ved vor Herre Jesus Kristus; ved ham har vi nu får forligelsen.” – Rom 5,1-11 

Guds kærlighed er altså noget som bliver givet os, og som vi har fået selv om vi ikke er perfekte. Der er derfor ifølge teksten ikke noget vi skal leve op til, før Gud kan elske os og han har allerede vist os sin kærlighed ved at sende Jesus til Jorden for at have fællesskab med os og dø for os. På den måde er vi fået mulighed for at komme til Gud, selv om vi var hans fjender. 

  • Hvad betyder det for os at vi har Guds kærlighed i vore hjerter og hvordan kommer det til udtryk?
  • Hvad forstår du af bibelteksten og hvad siger det om relationen mellem Gud og mennesker?
  • Hvad siger det om Guds kærlighed?

Afrunding

Slut af med at dele hvad I sidder tilbage med efter oplægget og hvad du er blevet fyldt med. Her det sat tanker i gang som kunne være interessante at handle på?

Andre inputs

Måske er du i skriveprocessen faldet over noget, som du bare ikke har kunnet lade ligge, men som du heller ikke har kunnet placere i det ovenstående. Så anfør det her. Der kan være tale om en sang, en leg, en øvelse eller noget helt andet. Måske kan vi i redaktionen flette det ind eller bruge det andetsteds.