”Det var helt tydeligt, at Gud havde en central plads i deres hjerter…”

Når vi spørger, hvad vores christian culture travellers oplevede i eti, fremhæver de menighedslivet, åndeligheden og den anderledes kirkekultur.


”Noget vi mødte i etiopiens hovedstad addis abeba var den store frimodighed. tro var et naturligt samtaleemne – om det så var på gaden, til undervisningen eller i supermarkedet. det var helt tydeligt, at Gud havde en central plads i deres hjerter, hvilket inspirerede os utroligt meget!”


Sådan fortæller Mille Enevoldsen og Ane-Sofie Nebel, der var christian culture travellers i efteråret 2023. De erfarede, at vi danskere kan lære utrolig meget af deres meget levende åndelighed, og at vi kan lære af deres store tillid og taknemmelighed til Gud, som får lov at afspejle sig i alle deres handlinger.

Kender du Jesus i dit hjerte?

Som et eksempel, vil jeg, Henriette Kiel Svejgaard, dele en oplevelse, jeg havde med præsten Arbebe fra Addis Abeba. han har delt sit vidnesbyrd med mig.
Han er vokset op i en muslimsk familie, haft døden tæt på og ønsket at stoppe livet. Han har ikke kendt til Jesus Kristus eller kristendommen, men på et afgørende tidspunkt i hans liv, kaldte Gud på ham, og Arbebe var ikke i tvivl. gud gav ham ordene til fadervor – en bøn han aldrig havde kendt til før – og Arbebe bad bønnen. Fra den ene uge til den anden gav han sit liv til Kristus. Det er en stærk beretning, og hans tro er nu i brand for evangelisten og mission. Han er rejst med andre kollegaer til Danmark med konceptet ’mission back’, for de ønsker at missionen skal gå begge veje – fra nord til syd og fra syd til nord. De ønsker, at hele jorden skal både sprede og høre om evangeliet og Jesus Kristus.

Det største spørgsmål, du kan stille dig selv, er, som Arbebe selv siger: ”do you know about Jesus or do you know Jesus?” For ham og for rigtig mange andre etiopiere handler det ikke om, om du ved om Jesus. Om du kan referere til bibelsteder og kender til historien om Jesus. Det handler om, om du kender Jesus, har du Jesus i hjertet, følges du med ham, følger du efter ham? Opfordringen er klar og et tydeligt eksempel på en stor frimodighed; stil dig selv spørgsmålet, om du kender Jesus og lær ham bedre at kende! Intet er pakket ind, intet er sagt med forsigtighed, og han er ikke bange for at være tydelig i sin kommunikation eller intention. Budskabet er klart og ikke til at misforstå. Tag imod det eller ej. Er det dén tilgang, vi danskere kan lære noget af? Det tror jeg.

Når vi så spørger vores christian culture travellers, hvad det har rykket i dem at opleve åndeligheden og frimodigheden i Etiopien, svarer Mille; ”efter Etiopien er det blevet mere naturlig for mig at have Jesus med i mine samtaler. Etiopiernes åndelighed har på en måde gjort min egen tro mere levende både igennem snak om tro, men også gennem bøn til gud – at det ikke er en passiv, men levende gud, vi tror på og som arbejder i os på hver sin måde”. Så gør som Mille og Ane-Sofie og rejs ud som cct’er, hvis du vil opleve noget nyt, inspireres, udvide dine horisonter og måske få nogle nye perspektiver på tro og hverdagsliv med Gud.

Tænk over…

hvordan kan du frimodigt vise, at gud har en central plads i dit hjerte? Hvordan kan du i dag vise Gud mere tillid? Hvad kan du sige Gud tak for i dag? Hvordan kan du lære Jesus bedre at kende?