Ordet

Dette oplæg er en del af serien “Jesus-billeder”. Alle oplæg tager fat i mindst to tekster, én fra Det Gamle Testamente og én fra Det Nye Testamente. Dette gøres for at give det mest nuancerede billede. Som overskriften antyder, handler dette oplæg om Jesus som Ordet.

Forfatter: Unavngiven
I serien: Jesusbilleder
Varighed: 45 minutter
Aldersgruppe: 10-30+

Indledning

Ord fylder meget i vores verden. De kan være skrevne, talte, tænkte, sendte osv., men vi støder ind i dem hele tiden. Bibelen er også fyldt med ord, men der er særligt ét ord, som skiller sig ud: Jesus. Han omtales som “Ordet”, dvs. Guds ord, der er blevet menneske “og tog bolig iblandt os” (Joh 1,14). Derved adskiller Jesus sig som Ordet fra alle andre ord, der findes, for kun ved og i ham er livets kraft. Ved ham er alting skabt, og kun gennem ham er der frelse fra synd og død. Hvad det mere betyder, at Jesus er Guds ord, skal I nu undersøge.

Tag en runde: Nævn en situation, hvor én anden person sagde noget, som gjorde indtryk på dig. Del også et bibelvers med hinanden, som har en særlig betydning for jer.

Bøn

”I begyndelsen var Ordet, og Ordet var hos Gud, og Ordet var Gud.” (Joh 1,1)

Tal kort om, hvad det siger om Jesus som Ordet. Brug derefter tid på at tilbede og takke Gud. I kan evt. bruge Åb 4,11 som en fælles bøn/tilbedelse.

Brug evt. lovsange i tilbedelsen:

  • Du levende ord (SOS 285)
  • Sæt mig, så jeg ser dig Jesus (FS 152)

Slut samlingen af med at bede for hinanden. Bed om, at I må lade Guds ord fylde i jeres liv og hjælpe jer til at tale nåde og sandhed til mennesker omkring jer.

Hoveddel

Ord er en stor og vigtig del af vores liv og fællesskaber. Det er slet ikke til at forestille sig, hvordan livet ville være uden muligheden for at udtrykke sig med ord.

I Bibelen bliver ord grundlæggende brugt på to forskellige måder. Der er en stor del af Bibelen, der handler om ord som en måde at kommunikere et budskab på. De bliver brugt som informationsord til at fortælle noget, ligesom vi også ofte gør det i dag. Men derudover fortæller Bibelen også, at Gud skaber ved sit ord. Det viser os, at der er kæmpestor forskel på mennesker og Gud. Vores ord kan i udgangspunktet kun videregive meddelelser, men Guds ord kan skabe nyt ud af ingenting.

Som vi skal se senere i en tekst fra Johannesevangeliet er Jesus på en helt særlig og konkret måde Guds skaberord. Vi skal dog starte med at læse nogle vers fra den længste salme i Bibelen, der siger noget om Guds ords betydning.

Læs Sl 119,105-115 + 170 sammen.

  • Hvilken situation befinder salmisten sig i?
  • Hvordan er salmistens forhold til Guds ord?
  • Hvad siger teksten om dem, der ikke lever efter Guds ord?
  • Hvordan kan vi undgå de fælder, der lægges ud for os?
  • Hvad betyder vers 170?

I NT bruges billedet med Jesus som ordet særlig tydeligt og markant i begyndelsen af Johannesevangeliet. I salmen blev der talt om Guds ord som Guds åbenbaring. Denne tanke tages op i Johannesevangeliet, men her knyttes det direkte til Jesus som person.

På samme måde som Gud i GT taler til folket og på den måde viser dem, hvem han er, er Jesus Guds ord til os mennesker. Han er Guds Ord, der åbenbarer (viser), hvem Gud er. Der er noget virkelig spændende i dette perspektiv. Det giver på mange måder virkelig god mening at bruge tid på Jesus, og alt hvad han var og gjorde, for når vi ser og hører på ham, så er det Gud selv, der taler til os.

Læs Joh 1,1-18 sammen.

  • Hvordan handler Ordet i teksten? Sammenlign handlingerne med beskrivelsen af ordet i Salme 119.
  • Jesus kaldes både Guds ord og lyset. Hvordan hænger det sammen?
  • Jesus kaldes Guds tolk (v. 18) Hvad skal det betyde?

Anvendelse

Bibelen beskriver altså Jesus som Ordet, men hvilken betydning har det egentlig for dit og mit liv her og nu? Der er måske særligt to aspekter som træder frem i teksterne. For det første bliver det tydeligt i salmen, at vi som kristne ikke kan være ligeglade med Guds ord. Det må have altafgørende betydning i vores liv, fordi vi har brug for det.

  • Hvordan kan I konkret lade Guds ord fylde I jeres liv?
  • IMU har formuleret kerneværdien: Vi vil leve af Bibelen. Hvad betyder det i praksis?

I teksten fra Johannesevangeliet stod der, at Jesus kom som ordet fuld af nåde og sandhed. Det er egentlig en stærk formulering. Jesus kommer som Guds ord og møder mennesker med sandheden, der afslører og oplyser, men han kommer også med ordet om tilgivelse og nåde.

  • Hvordan kan I være med til at fortælle andre mennesker om Ordet, både nåde og sandhed?
  • Har mennesker i dag overhovedet brug for, at Jesus taler som Guds ord ind i deres liv?